Psykoterapi tips

Psykoterapi tipsene har til hensigt at hjælpe til at støtte en psykoterapeutisk proces. De er for mennesker, der går i terapi og er optaget af, hvordan man mest effektivt kan nå sine mål for terapien.

  A

  Det er helt generelt bedst at tage fat om et problem så tidligt som muligt.

  Hvis du føler dig deprimeret, stresset eller angst kan det ligefrem forværre situationen at vente, så dårlige vaner og mønstre når at bide sig fast.

  Effekten af terapien afhænger af din deltagelse og kræver tid, stræben og stabilitet.

  Det er med andre ord vigtigt, at du møder op, selvom du har det dårligt.

  Terapi virker bedst ved jævnt fremmøde.

  Når du begynder i terapi er det godt, hvis du kan gøre dig klart, hvilke mål du gerne vil nå, og hvilke forventninger du har til dig selv og til terapien. Gerne sammen med din terapeut.

  Dette giver nogle fix-punkter så du senere kan evaluere resultaterne og eventuelt justere målene.

  w

  Kommuniker.

  Tag kontakt til andre ligesindede, eller folk, du føler forstår dig. Og tal åbent og ærligt med de andre, som du har tillid til.

  Brug enten dit netværk eller prioriter at opbygge et nyt socialt netværk.

  l

  Skriv gerne ned hvor dine udfordringer og udviklingspunkter ligger og hvilke eksakte problemer, du gerne vil arbejde med. Tag eventuelt det, du har skrevet, med i terapien eller send det til terapeuten.

  Skriv eventuelt dagbog, skriv dine drømme ned eller brug andre kreative teknikker til at øge din selvrefleksion og støtte processen.

  Husk også at notere alle dine ressourcer og hvor henne du har gode oplevelser og skaber små successer.

  Hav tålmodighed med dig selv, det tager tid at integrere noget nyt.

  Små stabile skridt er bedre en store ustabile.

  Man gør bedre fremskridt, hvis man tager babysteps i en klar retning.

  Nogle gange skal man se sig selv gøre det, som man ikke ønsker at gøre mange gange før man kan ændre adfærd.

  Man bør aldrig være flov eller skamme sig over sin egen indsats. Man får mere ud af at være vedholdende og ærlig overfor sig selv – og terapeuten.

  1

  Undlad at tage drastiske beslutninger i perioder, hvor du føler dig uligevægtig.

  Det er klogt at arbejde på at finde sin balance før man tager beslutninger, der har store konsekvenser, som fx at blive skilt, flytte, sige et job op eller droppe uddannelsen.

  v

  Hvis ikke du bryder dig om terapeutens tilgang, eller ikke synes du får den rette hjælp, så tag det op i terapien. Det kan være en dårlig ide at stoppe terapien brat uden at have talt med terapeuten om det.

  Fokuser sideløbende på at finde metoder der øger dit velvære og sænker dit stress niveau.

  Afsæt tid til ting, der gør dig glad, afspænder og giver ny energi.

  Plej din krop, motioner, sørg for at få din søvn og giv dig tid til at være sammen med familie og venner.

  Læs eventuelt “Det sunde sinds sølvfad” lavet af bl.a. Daniel Siegel, om aktiviteter, der giver næring til et sundt sind.

  Tips til dig der går i psykoterapi

  Generelt om psykoterapi

  – Terapi indebærer en selvreflektion over tanker, følelser og adfærd, som influere på din sindstilstand.

  Dette indebærer at problemerne nogle gange popper op igen og endda i perioder kan forværres. Uanset om man nøje har fulgt sine psykoterapi tips og gjort alt man kunne.

  – De sværeste perioder i et terapeutisk forløb er ofte dem, hvor man har fået nogle nye indsigter og erkendelser om sig selv og gerne vil forandre noget, men alligvel oplever at man er tilbøjelig til at gentage uhensigtsmæssig adfærd.

  Desværre skal vi nogle gange tage tilløb og kigge bevidst på noget et antal gange, før vi er i stand til at handle anderledes.

  Ud af komfortzonen

  Terapi skal aldrig være grænseoverskridende eller grænseløst, men accepter at terapi også kan fordre, at du nogle gange må ud af din komfortzone.

  Det kan ske både i selve terapien, men også i hverdagen. At du må ud og gøre noget nyt, noget anderledes, noget du ikke plejer at gøre.  Ud i den næmeste udviklingszone.

  For at få noget nyt til at ske må vi gøre noget nyt. Og siden vi er vanedyr og helst vil blive i en zone, der er tryg for os, kan det føles umiddelbart ubehageligt.

  Men hvis vores trygge adfærd hindrer den frie livsudfoldelse på nogle områder, skal der ofte en ny adfærd til, for at nye erfaringer kan komme på banen.

  Din deltagelse i terapien

  De, der involverer sig aktivt i terapien, kommer sig hurtigere og har færre tilbagefald.

  At involvere sig vil sige at fortælle terapeuten åbent og ærligt om alle slags tanker og følelser. Og om muligt engagere dig struktureret med ønskede forandringer efter en plan for hvilke små og store skridt, der kan hjælpe.

  Langsommelighed kan være den hurtigste vej

  Psykoterapi er ikke en ‘quick-fix’ løsning, som virker på samme måde, som når man tager en pille.

  Til gengæld er der godt grundlag for at mene, at effekten varer længere end hurtige løsninger.

  Medicin

  Nogle gange kan medicinering være understøttende for effekten af terapien. Tal med terapeuten om det, hvis du tager medicin eller overvejer at gøre det.

  Afvænning

  Hvis du har har et misbrug af alkohol, medicin eller andet, er det et krav, at du er i anden behandling for dette samtidigt med terapien.

   

  Du er altid velkommen til at tage kontakt til mig med spørgsmål om psykoterapi på telefon, mail eller via kontaktformularen.

  Psykoterapeut og parterapeut Gitte Sander

  0 kommentarer

  Indsend en kommentar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.