Sugardating – Hvad er det?

Sugardating er en ny datingside, hvis medlemstal vokser eksplosivt. Hvor unge piger og drenge kan oprette sig og derigennem få en ‘Sugardaddy’ eller ‘Sugarmom’, som giver dem penge, gaver eller rejser for sex.

Det er altså en slags ‘pæn’ prostitution, som alle kan komme i kontakt med uden at stå på gaden eller ligge på et klamt lagen.

Advarsel

Jeg vil gerne bringe en advarsel til de unge. Fordi vi er allerede begyndt at modtage de første med svære PTSD-symptomer efter overgreb. De artikler, jeg har læst i medierne, tyder på, at det er tiltrængt, at nogen beskriver noget realistisk omkring dette her.

Artikler om emnet

Jeg har udtalt mig til en række medier om emnet, se oversigt og links nederst.

Store konsekvenser risikeres

Sugardating kan lyde uskyldigt. Men de unge mennesker kan pludselig være draget ind i noget, der kan blive særdeles vanskeligt at håndtere.

 • For det første kan man hurtigt føle sig afhængig af pengene/gaverne og det adrenalin-kick, det giver at have et hemmeligt og forbudt eventyr.
 • For det andet er der fare for, at man langsomt, men sikkert, strækker sine grænser længere og længere ud. Og gør ting, både seksuelt og ikke-seksuelt, som man ikke normalt ville gøre. Og som ikke er sunde for en.
 • Følgerne af det kan ganske rigtigt, som pigen i Information skriver, være skamfølelser og mistet selvværd.
  Men nok i langt videre udstræking, end hun eller nogen anden ung er i stand til at vide, hvor dybt stikker. Ellr vide hvor hårdt og længe man skal arbejde for at komme ud af disse følelser igen. Det er følelser, der meget vel kan angribe hele ens identitet og selvbillede så voldsomt, at det bliver svært overhovedet at begå sig socialt eller passe sin uddannelse eller sit arbejde.
 • Det kan være meget svært at tale med sin familie og sine venner om, hvad der foregår, da det er dybt skamfuldt. Og derfor kan man meget let komme ud i en spiral af ensomhed. Som igen kan medføre, at man forbinder sig stadigt mere til sine sugardaddys/sugarmoms. Alt i alt en glidebane i retning af personlig opløsning og deroute.

Giftige relationer

Disse relationer er ‘giftige’ fordi de bygger på et meget skævt assymmetrisk magtforhold. Hvor man lader en anden person, som har flere midler til rådighed, tage magten over sig.
De er giftige også fordi der er økonomi indblandet. Man kan tjene rigtig mange penge hurtigt. Langt hen ad vejen kan det føles som et eventyr, hvor man bliver forkælet og får en masse godt.
Men i sidste ende kan det have en meget høj pris, som man ikke er i stand til at gøre sig klart, før man er for langt ude i en suppedas.

Sugardating kan ende med alvorlige psykiske symptomer

En af de forudsigelige følger af overgreb og grænseoverskridelser er PTSD – Post Traumatisk Stress. – Som ikke er at spøge med.

Man kan møde ‘sugarparents’ med psykopatiske træk. Som man er ude af stand til at gennemskue, før man er forført ud i noget, der er svært at vikle sig ud af.
Der har været mange tilfælde af deciderede seksuelle eller voldelige overgreb, samt trusler. Som hos offeret kan medføre:
 • Generel utryghed og mistillid til verden
 • Svær og langvarig angst
 • Hukommelsesbesvær og koncentrationsproblemer
 • Social isolation fra venner og familie
 • Søvnløshed
 • Mareridt
 • Flashbacks
 • Mere eller mindre ødelagt seksualitet
 • Manglende tillid og evne til at tilknytte sig en partner
 • osv.
Det er ganske enkelt ikke at spøge med!
– Og selvom de unge piger, der udtaler sig er stærke i dag, er de måske inden længe et nervevrag, hvis de fortsætter ud af samme sti.
Ingen moralske skrupler herfra. – Men disse unge sætter deres liv og fremtid på spil, på samme måde som hvis de eksperimenterede med hårde stoffer.
Endelig vil jeg også nævne, at det for de mænd (eller kvinder), der optræder som Sugardaddy/Sugarmum, heller ikke behøver være uden psykiske omkostninger.

Hvorfor gør man det?

Man vil typisk opsøge den slags oplevelser, på grundlag af, at man enten føler sig ensom, har et lavt selvværd og et uopfyldt behov for fysisk/psykisk kontakt og nærhed med et andet mennesker. Eller har nogle seksuelle fantasier, man ønsker at efterprøve.
Men det er meget langt fra sikkert, at man via ‘Sugardating’ vil få opfyldt sit behov for en kærlig og nærværende kontakt på et dybere niveau.
Og man kan også i denne rolle ende op med svære skam-følelser, oplevelsen af ikke at kunne kende sig selv længere. At ens selvbillede og selvtillid underminineres. Og man kan få rigtig svært ved at leve med sine egne handlinger og erfaringen af at have givet efter for uværdige impulser.
Hvis man er i parforhold kan forholdet lide svær skade, i nogle tilfælde uoprettelig, hvis partneren ikke kan tilgive eller leve med det hændte.
Så alt i alt: Please stop it.

Artikler, radioudsendelse og kandidatspeciale om Sugardating, som Gitte Sander har udtalt sig til

Man skriver ikke sugardating på sit CV, vel? – En kvalitativ undersøgelse af exit-sugardating
Stephany Maric og Karin Andersson, Kandidatspeciale i kriminologi, Ålborg Universitet

Sugarbabe: Kan du lide det du ser, bliver du helt sikkert ikke skuffet
Jyllandsposten

Lever af Sugardating
EkstraBladet

Advarsel til piger, der sugardater
Ekstra Bladet

“Sugardaters: Det har været nødvendigt at stramme op”
Berlingske

Barometeret på P3: Sugardating

 

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.