ulrikas 1000 mænd

Ulrikas 1000 mænd

Anna Lytsy og Ulrika Olson

170 sider

Aschehoug Dansk Forlag

2003

Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander

Dette er bogen, du ikke ønsker at læse. Den form for smerte bogen beskriver, er simpelthen for stor. Både fysisk og psykisk er det for voldsomt.

Alligevel bør den læses og læses af mange, fordi den beskriver realiteter, som vi er nødt til at forholde os til findes i denne verden, med henblik på at drage omsorg for de børn, der oplever noget lignende, samt voksne, der har oplevet det i deres barndom.

I bogen finder man Ulrikas historie fortalt med hjælp fra en dygtig ghost writer. Hendes baggrund og erindringer er ikke for sarte sjæle, da hun er blevet groft seksuelt misbrugt af sin alkoholiske far som barn. Oplevelserne beskrives som de stump for stump dukker op i hukommelsen, men også som de senere fremkommer i en retssag.

Som voksen er Ulrika naturligvis stærkt præget af dette, især i forhold til hendes relation til mænd, men også i forholdet til sin egen krop.

Hun udvikler en afhængighed af seksuelle episoder med mænd, og der er tale om rigtigt mange mænd, hvor hun på een gang krænker dem og selv lader sig krænke igen som en gentagelsestvang.

Og selvom hun faktisk etablerer både et succesfuldt arbejdsliv og et langvarigt forhold til en mand, med hvem hun får to børn, så er de selvdestruktive kræfter så stærke, at ingen af delene i sidste ende holder.

Det er svært for hende at være i en nær relation. Det er svært for hende at være gravid og få børn. Og selvom hun ønsker det, er det svært at leve uden alkohol, spiseforstyrrelse, shopping, promiskuitet, løgn og bedrag.

Bogen er velskrevet og værd at læse og reflektere over, både for mennesker der har været ude for seksuelt misbrug eller er fastlåst i seksuel afhængighed. Men også meget relevant læsning for professionelle, som har at gøre med seksuelt misbrugte.

Gudskelov ender det en form for nogenlunde godt til sidst, og man kan som læser ånde nogenlunde lettet op over at en form for et mere humant liv kommer til syne.

Det var godt det kom op i Ulrikas hukommelse, så hun kunne skrive denne bog og beskrive for os hvordan det var.

Gitte Sander