sexologi

Sexologi

Faglige perspektiver på seksualitet

Christian Graugaard, AnnaMaria Giraldi, Bo Møhl (red.)

1055 sider

Munksgaard

2019

Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander

Denne mastodont af en bog imponerer med både at være meget omfangsrig, utroligt informativ, samt både velskrevet og godt struktureret.

Her kan du simpelthen læse om stort set alle fænomener indenfor sexologi anno 2019.

Bogen indskriver sig med et historisk og kulturelt review, som vi trængte til.

Den rummer både sociologiske og psykologiske betragtninger , men også anatomi, sygdomslære, kønsforskning. Og selvfølgelig ikke mindst klinisk sexologi.

Der er både nogle glimrende kapitler om sygdomme i direkte forbindelse med kønsorganerne og seksualiteten, men også rigtig gode kapitler om seksualiteten i forbindelse med forskellige somatiske og psykiske sygdomme.

Disse kapitler er meget interessante, fordi det er et undervurderet og underbeskrevet emne i megen anden faglitteratur i forhold til fysisk og psykisk lidelse, og fordi det faglige niveau er højt og nutidigt relevant. 

Bogen er spækket med rigtig gode faktabokse, statistiske oversigter, relevante case-bokse, fotos, tegninger og andre illustrationer, som alle er velvalgte og hjælper læsningen.

Der refereres til både ældre og ny forskning og i meget høj grad til fakta. Og det på alverdens områder, hvilket gør den helt utroligt spændende at læse. Her er der ikke tale om døgnfluer eller medievalgte gode historier, men faktuelle tal og viden præsenteret i et let og forståeligt sprog hele vejen igennem.

Kort sagt kan det synes som om alle aspekter er taget med og gennemtænkt. Hvad enten du ønsker at vide noget om Freuds sexologiske tanker, den danske jura som omhandler sexologi, om alverdens sexuelle subkulturer, om udviklingen indenfor kønsskifte, om indvandrere og andre religioner og kultures forhold til seksualitet, manglende lyst, seksuelle krænkelser i cyberspace, kriminalitet, seksuelle dysfunktioner, gråzoneprostitution, rejsningsproblemer … Jamen der er ikke det, du ikke kan læse om i denne bog!

Når man får bogen i hånden kan man godt komme til at udstøde et suk over de 1055 sider. Men jeg må sige, at bogen er så interessant, velskrevet og opdateret at man har lyst til at læse videre.

Denne bog er selvfølgelig et must read for sexologer og parterapeuter. Men alle uddannelser i sundhedsvæsenet og indenfor psykologi og pædagogik kan få stor glæde af bogen. Alle journalister kan finde stof her at dække. Og i virkeligheden bør denne bog stå i de fleste hjem, så alle kan føle sig “normale” og hente noget reel faktuel viden, da mediernes fremlæggelse af disse fakta nogle gange bliver meget sensationspræget og understøtter at folk kan føle sig forkert eller anderledes.

Bogen kan sagtens læses af enhver og den kan også bruges som opslagsbog.

Stort tillykke med denne utroligt imponerende bog. Sikke et værk.

Gitte Sander