Dårligt selvværd
Af Gitte Sander d. 26. september 2017
daarligt selvværd

Selvværd har stor betydning i parforholdet

Selvværd handler i høj grad om hvordan man er blevet mødt, da man var helt lille. Men partnere har også stor indflydelse på hinandens selvfølelse.

Og nogle gange udvikler par en udpræget offer-krænker roller i forhold til hinanden, som er direkte psykisk nedbrydende.

“Offeret”

Ofte vil den der lader sig psykisk terrorisere have et lavt selvværd at slås med, som betyder at man ikke ser klart og tror at det hele er ens egen skyld og at man bør forandre det meste ved sig selv, for at være god nok til at være i forholdet.

“Krænkeren”

Hvis du går og gør ting, der ikke er i overensstemmelse med dine egne værdier og ikke kan styre dine egne impulser og sætte grænser for dig selv, kan det over tid underminere dit selvværd.

Tips til at træne dit selvværd

  • Selvværd er ikke nødvendigvis noget man får ind med modermælken, men noget der kan trænes.Dit selvværd er helt dit eget og meget personligt. Så du kan faktisk gøre noget for at kontrollere og bedre dit selvværd.For eksempel kan du:
    * Afstå fra at handle på måder, du dybest set ikke selv bryder dig om.
    * Gøre flere gerninger, som du selv synes er gode og værdifulde
    * Gøre flere gerninger, som andre synes godt om – så du får mere kærlighed ❤️

Man kan godt nedbryde sit selvværd

Hver gang du gør noget, du egentlig ikke kan lide eller er tilfreds med, oveskrider dine egne personlie grænser, nedbrydes dit selvværd. Resultatet er at du føler dig som en dårligere person.

Det kan for eksempel være hvis du lyver om hvem du er. Bagtaler. Eller fortæller historier om andre, som ikke passer. Eller du stjæler noget fra nogen.

Når du gør sådanne ting, rammer det dig selv i hovedet som en boomerang kort efter. Fordi en del af dig vil vide at det ikke er i orden. Du vil bryde dig mindre om dig selv og ikke leve op til dine egne idealer.

Derfor lider folk, der lyver, stjæler, overskrider andres grænser osv. som regel af et meget dårligt selvværd.

Den hurtigste måde at rette op på det på, er at begynde at tale sandt og gøre gode, nyttige handlinger, som understøtter selvværdet.

Man kan også nedbryde andres selvværd

For eksempel via konstant eller grov kritik og bebrejdelser. Især hvis kritikken kører på hvem man er som person. “Du er…”

Men det kan også være selvværdsnedbrydende for eksempel at blive ignoreret (er jeg virkelig ikke mere værd end det?) Eller at blive afvist ved tilnærmelser.

Det er værd at tænke over, om man som partner bidrager til at øge eller ødelægge sin partners selvværd. Fordi mange overraskes faktisk over hvor stor en effekt, det, som de siger og gør, har på partneren.

Booste selvværd

Gør en ting om dagen, som for dig vil være et skridt i retningen af et bedre selvværd.

Sæt grænser overfor egen krænkende, ydmygende eller nedværdigende adfærd.

Begynd målrettet at gøre ting, som du ved at du selv og/eller andre vil blive glad for og få det bedre af. Når du gør det vil du umærkeligt blive mere tilfreds med dig selv og den, du er.

Man kan selvfølgelig også booste sin partners selvværd ved at fortælle hvordan man værdsætter vedkommende. Og anerkende han/hendes udtalelser og handlinger.

En vigtig ting her, er man mest få selvværd ved at høre ting om den man er. Altså karaktereegenskaber eller at der blivr lyttet og lagt mærke til hvem man er som person.

Det giver ikke så meget selvværd, men mere selvtillid, hvis man blot bliver rost for det man gør.

Gitte Sander

Læs mere om dette emne i dette brevkassesvar om dårligt selvværd og offer-krænker-roller.

Det er fra min “ekspert”-brevkasse på Baby.dk, hvor man kan skrive til mig og få svar på en akuel situation, man står i.

PS. I eksemplet drejer det sig om en kvinde. Det kunne lige så godt have været en mand.