
Parterapi på gestaltterapeutisk grundlag
Hanne Hostrup
170 sider
Hans Reitzels Forlag
2017
Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander
Hanne Hostrup har endnu engang skrevet en bog om parforholdet, Parterapi på gestaltterapeutisk grundlag. Som fan af forfatterens bøger er forventningerne skruet i vejret – og man må bare slå fast, at hun gang på gang leverer varen.
I denne bog har hun vovet at skrive til parterapeuterne og ikke til parrene. Indholdet er en gennemgang af parforholdets fænomenologi, parterapiens praksis og af nogle typiske faldgruber i forhold til terapien. Hun berører også emner som etik, diskuterer individuel terapi versus parterapi, samt terapiens placering som offentlig eller selvbetalt.
Man kan ikke sige at bogen er udtømmende som parterapeutisk opslagsværk, da der er rigtig mange emner, der ikke berøres eller uddybes. Men det lover bogen heller ikke, bogen lover at omhandle parterapi på gestaltterapeutisk grundlag – og det gør den.
Gang på gang bliver jeg imponeret over hvor klokkeklart og præcist Hanne Hostrup er i stand til at udtrykke sig om parforhold og nu parterapi. Det er imponerende, fordi det rent faktisk er kompleks, ikke to mennesker er ens, og hver gang to forskellige mennesker træder ind i en parterapi er der en ny dynamik tilstede.
Noget af det, som Hanne Hostrup kan, er i min optik her at fokusere på ramme form og metode og ikke lade sig forføre af det varierende indhold. Det kan jeg godt lide og det er min forestilling at det netop er hvad der skal til for at de, der måtte ønske at arbejde som parterapeut, får mod på det. Hun forstår at beskrive nogle af de væsentligste rammer og positioner som for terapeuten kan hjælpe til at forenkle opgaven og se den klart og tydeligt.
Derfor mener jeg at denne bog bør være basislitteratur på alle psykoterapeutiske og parterapeutiske uddannelser.
Det er ikke sikkert at man er enig i metoden og interventionerne, da disse vil afhænge af hvilket livssyn man i øvrigt har og hvilken metode man arbejder med. Men man kan under alle omstændigheder anvende bogens hovedpunkter som udgangspunkt for refleksion og diskussion, for der er ingen tvivl om at der her peges på nogle af parterapiens væsentligste strukturer.
Derudover kan jeg anbefale enhver parterapeut at købe bogen. Uanset om man arbejder med en anderledes metode vil man kunne genkende alle eksempler fra sin dagligdag, og man vil kunne finde inspiration og få nye tanker til sin praksis. Bogen er let læselig, velstruktureret og velafgrænset.
Gitte Sander