Hold mig

Hold mig

Sue Johnson

377 sider

Mindspace

2014

Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander

Jeg kan lige så godt starte med at indrømme, at denne bog forekommer mig grim af udseende og uindbydende. Men man skal ikke altid skue hunden på hårene, når du først går i gang med indholdet, vil du ikke blive skuffet.

Bogen er virkelig god og anbefales til alle, der lever i et parforhold eller ønsker at forstå tidligere parforhold bedre.

Forfatteren er Sue Johnson, som på internationalt plan af mange regnes for en af de dygtigste parterapeuter i verden i dag. Hun er fra Canada og klinisk psykolog og forskningsprofessor. Hun har skrevet flere fagbøger, og terapiretningen EFT, som hun arbejder med, er anerkendt som succesfuld i seriøse parterapikredse. Sue Johnsson er passioneret og har styr på både nyere og ældre forskning på parterapiområdet.

Man kunne have en forestilling om at skulle læse en tør forskningsbaseret bog, skrevet af en professor, man kunne også frygte for om den var oversat godt, da den er udkommet på et lille forlag. Begge dele bliver – igen – gjort til skamme. Oversættelsen er udmærket og bogen er på intet tidspunkt tør, men derimod meget levende, ligefrem og bevægende.

Sue Johnsson baserer først og fremmest sin emotionsfokuserede tilgang på tilknytningsbaseret teori og nyere neurobiologisk forskning. Hun introducerer syv samtaler, der skaber forvandling for parrene; at genkende hvad der følelsesmæssigt sker på et dybere plan i konfliktfulde samtaler, at lokalisere de ømme punkter, at bearbejde tidligere smertefulde begivenheder, at engagere sig og forblive i kontakt i relationen, tilgivelse af tidligere sår, samhørighed gennem berøring og sex, samt at holde kærligheden levende. Herudover tilføjes der et kapitel specifikt et kapitel om heling af traumatiske sår.

Forfatteren henviser til de mest relevante udgivelser for parterapiområdet og får det væsentligste med, samt kommer med inspirerende input til nye måder at anvende tidligere kendte metoder.

Hun øser ud af sin store erfaring med par, og ikke blot kan man som læser hundrede procent følge med i, hvad hun beskriver, man bliver også berørt, dels over det universelt gældende for par over hele verden, dels over forfatterens empatisk indlevelse og varme for parrene.

Der er fare for, når man arbejder med et emne fra en bestemt teoretisk vinkel, i dette tilfælde primært tilknytningsteori, at man i for høj grad kommer til at referere til se verden gennem det sæt briller, man nu kigger igennem. Men i dette tilfælde må jeg sige, at Sue Johnson har ret og de briller hun kigger igennem er uomtvisteligt relevante, det vil enhver vide med erfaring i parterapi.

Lyt til og hold øje med Sue Johnson, for hun har helt fat i den lange ende af, hvad der foregår i parforhold på et dybere følelsesmæssigt plan – og hun gør sig nogle seriøse studier i, hvad der virker med hjerne og hjertet på rette sted.

Start gerne med at læse denne let læste bog.

Gitte Sander