Lær din teenager taknemmelighed
Af Gitte Sander d. 13. august 2012
taknemmelighed margueeritter

Taknemmelige teenagere får større succes

Taknemmelighed er ikke det første, man lige tænker på i forhold til sin teenager, da ungdomsårene jo går ud på at selvstændigøre sig og tage afstand fra forældrene for at finde sine egne ben at stå på.

Men en ny undersøgelse viser, at teenagere, der er mere taknemmelige, klarer sig bedre.

De oplever større mening i livet og er mere tilfredse med både sig selv og omverdenen (familie, venner osv.). De er mere glade og håbfulde for deres liv og de har ganske enkelt færre negative følelser og mindre depression. De drikker mindre alkohol, misbruger færre stoffer. De snyder mindre til eksamen og dropper i mindre grad ud af skolen. 

Så hvad kan vi gøre, for at vores teenagere udvikler mere og bedre kontakt til deres taknemmelighed?

Et par ideer

  1. Vær en god rollemodel og vis din taknemmelighed overfor de teenagere, du omgås. Både taknemmelighed overfor deres bidrag i familien og overfor de små ting i hverdagen.
  2. Lær dem at meditere på taknemmelighed.
  3. Udvis din egen taknemmelighed i de nære relationer, overfor din partner, dine forældre og svigerforældre, venner, kolleger osv. Hvordan skal dit barn lære taknemmelighed, hvis du selv er fuld af negativitet og kritik? Du viser selv vejen.
  4. Vær påpasselig med at lytte efter din teenagers behov, så du kan præstere noget, som faktisk er værd at være taknemmelig overfor.

Der er et afsnit i ’Grib kærligheden’ om taknemmelighed og en meditation på taknemmelighed.

Hvad sker der, når forældre udtrykker værdsættelser?

At blive bedre til at udtrykke værdsættelser øger din egen kontakt med hvornår du føler dig taknemmelig. Og når du værdsætter noget, som din teenager gør, kan det være med til, at din teenager får lettere ved at føle taknemmelighed overfor sit liv derhjemme. Hånden på hjertet – nogle gange er vi forældre med til at  dyrke negativitet i hjemmet – ikke sandt?

Mange forældre tror fejlagtigt at teenagere er modtagelige overfor kritik og opdragelse på punkter, som yngre børn er mere modtagelige for. Det er de ikke. Store børn og unge tager i store træk ikke længere imod opdragelse, men lærer på en mere ligeværdig måde, som fordrer noget nyt af forældrene.

Det hjælper med andre ord ikke at udskælde dem for at være nogle utaknemmelige skarn. Du er nød til at gøre en anden slags arbejde i teenageårene, hvis du vil lykkes med det.

(Se undersøgelsen om teenagere og taknemmelighed her)

Hvis du har svært ved at få situationen vendt, kan du få professionel hjælp til at fremelske taknemmelighed og værdsættelser i dialog.

Forældre til teenagere er meget velkomne i min klinik, og det er de unge også. Kontakt mig.

Psykoterapeut MPF og parterapeut Gitte Sander