Hjælp din teenager til mere taknemmelighed
Af Gitte Sander d. 13. august 2012
taknemmelighed margueeritter

Taknemmelige teenagere får større succes

En ny undersøgelse viser, at teenagere, der er mere taknemmelige, klarer sig bedre. De oplever større mening i livet og er mere tilfredse med både sig selv og omverdenen (familie, venner osv.), de er mere glade og håbfulde for deres liv og de har ganske enkelt færre negative følelser og mindre depression. De drikker mindre alkohol, misbruger færre stoffer, snyder mindre til eksamen og dropper i mindre grad ud af skolen. 

Så hvad kan vi gøre, for at vores teenagere udvikler mere kontakt til taknemmelighed? Et par ideer:

  1. Vær en god rollemodel og vis din taknemmelighed overfor de teenagere, du omgås. Både taknemmelighed overfor deres bidrag og taknemmelighed overfor de små ting i hverdagen.
  2. Lær dem at meditere på taknemmelighed.
  3. Udvis taknemmelighed i de nære relationer, overfor din partner, dine forældre og svigerforældre, venner, kolleger osv.. Hvordan skal dit barn lære taknemmelighed, hvis du selv er fuld af negativitet og kritik.
  4. Vær påpasselig med at lytte efter din teenagers behov, så du kan præstere noget, som faktisk er værd at være taknemmelig overfor.

Der er et afsnit i ’Grib kærligheden’ om taknemmelighed og en meditation på taknemmelighed. At blive bedre til at udtrykke værdsættelser øger din egen kontakt med taknemmelighed og når du værdsætter noget, din teenager gør, kan det være med til, at din teenager får lettere ved at føle taknemmelighed overfor sit liv derhjemme. Hånden på hjertet – nogle gange er vi forældre med til at  dyrke negativitet i hjemmet – ikke sandt?

Mange forældre tror fejlagtigt at teenagere er modtagelige overfor kritik og opdragelse på punkter, yngre børn er mere modtagelige for. Det er de ikke. Det hjælper med andre ord ikke at udskælde dem for at være nogle utaknemmelige skarn. Du er nød til at gøre en anden slags arbejde i teenageårene, hvis du vil lykkes med det.

Hvis du har svært ved at få situationen vendt, kan du få professionel hjælp til at fremelske taknemmelighed og værdsættelser i dialog.

(Se undersøgelsen om teenagere og taknemmelighed her)