emotionsfokuseret parterapi

Emotionsfokuseret parterapi trin for trin

Nøglerne til forandring for kriseramte par

Lorrie L. Brubacher

352 s.

Forlaget Mindspace

2018

Anmeldt på Bogvægten.dk Gitte Sander

Den emotionsfokuserede parterapi EFT har vundet indpas over hele kloden, ført an af blandt andre Susan Johnson, og her er der tale om en grundbog i EFT for parterapeuter, skrevet af Lorrie L. Brubacher.

Bogen er en gennemgang af det tilknytningsteoretiske fundament, samt en nøje gennemgang af hvordan metoden anvendes i praksis med deeskalering, omformning af tilknytningsbåndene hos parret , samt hvordan forandringer konsolideres og hvilke faldgruber parterapeuten bør være opmærksom på.

Der skrives ud fra en bred vinkel, men indholdet levendegøres også ved at der dels tages en fiktiv parterapeuts vinkel og dels præsenteres og følges et antal konkrete cases. Både terapeutens og parrenes vinkler er troværdige som gode typiske eksempler.

Bogen er i mine øjne særdeles vigtig, fordi der i høj grad forskes i EFT og det evidensbaserede jo skaber en større tryghed for nogle beslutningstagere, når de skal afgøre om der skal gives midler til parterapeutisk hjælp.

Metoden adskiller sig i ikke radikalt fra andre parterapeutiske metoder anvendt i praksis i Danmark, men udmærker sig efter min mening ved at anerkende og beskrive udførligt hvad parrenes tilknytningsstile og følelsesmæssige reaktioner betyder helt ned i detaljeniveau, samt hvordan man kan arbejde ind i det.

Således uddybes både terapeutens indtuning på hver enkelt af partnerne og det bliver en slags lettelse at man beskæftiger sig med de helt små signaler og kropslige reaktioner i det terapeutiske rum, som er så vigtige, fordi de ofte er toneangivende i parrets dynamikker og mønstre.

Metoden har forstået vigtigheden af et langsomt tempo og at parforholdets dynamikker ikke kan forandres ved hurtige håndgreb og teknikker, hvis man vil skabe en dyb og varig forandring i kontakten i parret.

Det er en fantastisk spændende bog for enhver parterapeut eller for den sags skyld gruppeterapeut, en slags must-read. Bogen er velstruktureret, velskrevet og godt oversat.

Den eneste anke man kan have er at alt betragtes i et tilknytningsperspektiv og derved kan man jo komme til at misse nogle faktorer fra parrets fortælling, som måske har afgørende betydning.

Til gengæld kommer man dybt ned i de dynamiske udvekslinger, hvilket helt sikkert er noget de allerfleste par vil kunne have glæde af. Og selve fremgangsmåden og den måde parterapien struktureres op på kan være til stor inspiration for mange.

Det er en særlig kunstart at ræsonnere med par og bringe reaktive par et sted hen, hvor de får en god kontakt igen og kan forandre nogle af de typiske mønstre, der optræder imellem dem.

Hvis man interessere sig for at lære sig den kunst, kan det kun anbefales at læse denne bog.

Gitte Sander