elsk din eks

Elsk din eks

En kærlig måde at være skilt på

Anna Prip

195 sider

FADL’s forlag

2018

Anmeldt på Bogvægten.dk af

Titlen ”Elsk din eks” er nok en af de mest udfordrende titler, der til dato er set på en bog. Men også spændende. – Man kan da ikke blive andet end nysgerrig på hvad i alverden forfatteren mener og hvordan hun har tænkt sig at gennemføre sit forehavende.

Umiddelbart virker det til at være meget at forlange og så i bydeform. De fleste par har jo valgt at blive skilt fra hinanden af gode grunde, hvoraf en god grund ofte er, at mindst en af parterne har opgivet at elske og være kærlig overfor den anden. Men har forfatteren nogle ideer til hvordan det kan lade sig gøre, så er det jo fantastisk – både for parrets egen og for børnenes skyld.

Forfatteren er Anna Prip, hun er familieterapeut med speciale i skilsmisser og børn i sorg. Hun stiler i denne bog ikke kun efter at forældre, der er gået fra hinanden, skal oparbejde et tåleligt samarbejde med hinanden for alle parters skyld, men også ligefrem efter at de fraskilte bør opøve en kærlig relation.

Bogen er fuld af kloge ord, gode beskrivelser, cases og ideer til øvelser man kan gøre, for eksempel at træne sin egen impulskontrol, fokusere på børnenes behov, huske gode minder, standse krænkelser osv.

Forfatteren er både vidende og erfaren, så hvis man gerne vil have inspiration til bare at gå en mil i retningen af en mere positiv relation med sin eks, så er der inspiration at hente her. Du kan få ideer til at få gang i bevidste målrettede handlinger, som kan bedre relationen med eks’en og gøre en forskel for for børnene.

Det er klart set af forfatteren, at selvom man er gået fra hinanden behøver man ikke nødvendigvis være i konflikt med hinanden resten af livet. Mange par lykkes med at få et godt forældreskab og en god relation på tværs af skilsmissen, og det er gode eksempler og fine referencer hun tager i ed til at inspirere for at det kan komme til at ske.

Forfatteren har i høj grad fokus på børnenes trivsel og på at skabe mindst mulig skade i deres opvækst. Hvilket i mange tilfælde er tiltrængt og derfor prisværdigt at skrive en bog om, som kan læses af de fleste.

Nogle par kommer til at sidde fast i deres egne personlige sårede følelser, samt sorg over bristede håb og drømme, hvilket kan spærre for at se klart, skelne imellem sine egne og børnenes behov, og få øje på at der måske stadig er noget at arbejde med i relationen til eks’en, også for børnenes skyld.

Bogen går ikke ret meget ind i den enkeltes personlighed eller parrets dynamikker, men er mere narrativt og systemisk funderet, og rigtig mange af øvelserne er inspireret af meditative øvelser. Den er mere praktisk og ’to-do’-orienteret, hvilket er spiseligt.

Men ofte vil de kærligere følelser og handlinger komme mere naturligt, hvis eks-parret også lærer sig selv og eks’en bedre at kende og forstår hinandens bevæg baggrunde, samt dynamikkerne i det tidligere parforhold og skilsmissen bedre.

Der er lidt en fare for, at budskabet havner som endnu punkt på folks stressede ’to-do’-lister, hvor en skilsmisse jo i forvejen er meget stressende i sig selv, hvis den dybere forståelse ikke er tilstede.

Er der undtagelser? Jo, hvis der har været særskilt voldsomme konflikter er det ifølge forfatteren trods alt ikke altid hensigtsmæssigt at elske sin eks alt for kraftigt. Og som hun skriver kan det nogle gange være nødvendigt med både grænsesætninger og en pause, en periode med afstand til hinanden, før der kan genetableres en mere positiv kontakt. Men det er bestemt muligt for de fleste at forbedre relation og omgangsform, hvis man er villig til at gøre det arbejde der skal til, og det hjælper denne bog i retningen af.

Selve det at få børn sammen kræver jo, at begge parter i en eller anden grad strækker sig i en betænksom og venlig retning imod hinanden. Alligevel synes ord som at elske og kærlig store at tage i munden sammen med ’eks’.

Selvom bogen er rigtig velskrevet og med fordel kan læses af alle fraskilte, så vil titlen nok afskrække nogen. Jeg tror mange vil have brug for at bearbejde deres personlige oplevelse, baggrund og historie ind i skilsmissen og konflikterne, for at kunne åbne op på ny og det skriver bogen ikke meget om.

Ligesom der sagtens kunne skrives mere om hvordan man får sagt farvel til den gamle relation og goddag til en ny, om tilgivelse og om betydningen af nye partnere.

Der er fx en case med et par, hvor manden tager et radikalt valg og fravælger sin nye kæreste og flytter i hus med eks’en, for børnenes skyld. Men er det par så nogensinde dybest set blevet skilt? Og hvor går grænsen for at have en kærlig relation med sin eks? Er det foreneligt med et nyt parforhold at udveksle hjerte- og kysse-smileys med sin eks? Hvad når de kærlige handlinger til eks’en overgår de kærlige handlinger til en ny kæreste?

Hvad i de skilsmissefamilier hvor børnene er mere tydelige end deres forældre, som glemmer at være voksne med eget voksent liv og tage et voksent ansvar? Er det nok at de har en kærlig omgang med hinanden? Hvad når der er brug for at en voksen tager en ukærlig beslutning, fordi det er den klogeste i situationen? Forfatteren tager her fint højde for at der også findes børn, der har brug for at en forældre er mindre kærlig og accepterende eller underkastende overfor den anden, og viser en mere grænsesættende rollemodel for eksempel for at kunne standse direkte krænkende adfærd.

Bogen er i høj grad skrevet ud fra børnenes behov, hvilket er meget prisværdigt og lige netop det emne, som mange fraskilte står sig godt ved at fokusere på. Og jeg synes, at forfatteren har fat i den lange ende, når hun påpeger at der findes mange forskellige former for kærlighed og at kærlig venlighed kan vises på mange måder.

Jeg tror at bogen kan være en inspirationskilde for mange, så prøv at læse lidt i den, også selvom din første reaktion på titlen måske er: ”Aldrig i livet!”

Gitte Sander