Kunsten at elske

9 nøgler til det gode parforhold

Dimitrij Kielland Samoilow

221 sider

EC Edition

2019

 Forfatteren til denne bog er norsk psykolog og parterapeut indenfor rammen Emotionsfokuseret parterapi EFT. Han tager os med ind i en parterapeuts univers og deler i denne bog oplevelser fra det parterapeutiske rum.

Bogen er en lille letlæselig sag, som henvender sig direkte til parrene selv. Der gives mange gode eksempler på en umiddelbart forståelig måde. Bogens skrivestil må roses for at tage os med ind i en personlig oplevelsesverden og for at binde fine sløjfer og få det hele til at hænge godt sammen og give mening. Bogen er ikke teknisk eller kompliceret, forfatteren forstår at formidle en god faglig indsigt, således at de fleste vil kunne være med.

Der er mange gode case-eksempler, og selvom mange teoretiske håndgreb og psykologiske undersøgelser beskrives, bliver de fremlagt således at de er umiddelbart spiselige for de fleste. Der er også gode øvelser, som er forenklede, så par umiddelbart vil kunne anvende bogen som selvhjælpsbog og lave øvelserne sammen.

Nogle gange sker en sådanne forenkling på bekostning af at nuancer kan gå tabt og at der kan være mange komplikationer, som bogen ikke favner. Man kan heller ikke sige at bogen byder på noget nyt for fagfolk indenfor parterapi. Men det er nogle velvalgte vigtige aspekter, der her er udvalgt, og forfatteren forstår at udpensle og eksemplificeres, hvordan man kan forstå nogle af de mønstre, der foregår i parforholds tilknytningsbase.

Forstå jeres mønstre bedre, forstå følelserne, stå sammen, siger han. Vis din sårbarhed og vær tilgængelig, responsiv og engageret. Sig hvad du har brug for og plej kærligheden.

Efter min mening er det præcis det, forfatteren gør med denne bog. Han viser parrene sin sårbarhed, forståelse for følelserne, responsivitet og sit personlige engagement. Og han gør det på en måde, så jeg tror mange par kan føle sig mødt og spejlet i deres følelser ved at læse bogen.

Bogen ligger sig i halen på de seneste udgivelser af Susan Johnson og Lorri Brubacher på dansk, men hvor disse var tungere fagbøger er denne en bog, man kan anbefale parrene at læse.

Anmeldt på Bogvægten. dk af Gitte Sander