dalai lama det godes kraft

Det godes kraft

Dalai Lamas vision for verden

Daniel Goleman

298 sider

Gyldendal

2015

Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander

Daniel Goleman er forfatter til mange store kendte værker, som fx Følelsernes intelligens og Social Intelligens. Han har gennem mange år fulgt og interviewet Dalai Lama og også skrevet om disse møder tidligere.

Her har han så skrevet en bog i anledningen af Dalai Lamas 80 års fødselsdag om den åndelige leders visioner for hvordan vi kan bringe det godes kraft ind i verden.

Forfatteren er ikke bare god til at skrive, han er eminent god, og bogen er fra ende til anden spækket med viden, som du ikke kendte til eller måske ikke har tænkt over på den måde før, koblet med dybtgående indsigt i hvad der optager Dalai Lama mest at få ført ind i fremtiden.

Dalai Lama mener at empati og medfølelse er afgørende, samt at disse menneskelige evner og værdier ikke blot tales om, men også implementeres i folks hverdag og i samfundet, at man konkret handler på dem. Herunder at det er afgørende vigtigt at uddanne børn og unge i at praktisere empati og medfølelse.

Forfatteren beskriver en række eksempler på projekter og vidensdeling, hvor det godes kraft slår igennem og kan skabe en afgørende forskel, for eksempel til at skabe en større økonomisk lighed og sørge for fattiges uddannelse.

Der er også mange eksempler på projekter der gavner miljøet lokalt og som kan bidrage til større bæredygtighed for et fremtidigt sundere og stærkere samfund. Spændende projekter, som fx viser hvordan man kan uddanne bedstemødre, der ikke kan læse, til ingeniører der er eksperter i solenergi.

Mange af projekterne er organiseret gennem internationale organisationer, da der må tænkes globalt og hjælpes til at alle er med og at helbrede hele planeten, for at udviklingen kan blive optimal globalt.

Det, der slår en mest ved læsning af bogen, er det store håb, der formidles. Bogen har noget at have håbet i, og fremlægger adskillige vægtige argumenter via eksempler på at verden er bedre, end medierne viser os det. For eksempel at dødeligheden som følge af vold globalt set har styrtdykket gennem de seneste 10.000 år og at vi lever måske i den tryggeste epoke nogensinde.

Forfatteren nævner også hvordan medfølelse rent faktisk har bevirket at fattige, kvinder, fanger, psykisk syge osv. har fået bedre vilkår og at vi skal huske hvilken kraft der har bragt disse positive forandringer til veje. Så er det ’bare’ kunsten at udvide repertoiret, når nu vi ved at det påvirker hjernens smertecenter at se andre mennesker lide, hvorimod det gør os glade og mere lykkelige at hjælpe andre.

Dalai Lama mener at godhedsrevolutionen starter med at se indad og kultivere sit eget sind, og derefter starte i sin familie og sit lokalsamfund. Gøre noget og ikke blot tænke over det.

Virkelig en læseværdig bog, som kan og bør læses af mange.

Gitte Sander