Marianne Bentzen

Illustreret af Kim Hagen og Jakob Worre Foged

63 sider

Hans Reitzels Forlag

2014

Anmeldt på Bogvægten. dk af Gitte Sander

Den neuroaffektive billedbog er skrevet af Marianne Bentzen, som er psykoterapeut MPF og mangeårig underviser på efteruddannelser for professionelle i neuroaffektiv udviklingspsykologi, samt medudvikler af de neuroaffektive kompasser.

Her har hun så fået den ide, at der burde være en billedbog, der beskrev den grundlæggende udvikling i hjerne og personlighed, og som appellerede til vores nonverbale visuelle sans.

Som hun skriver, er den sproglige ordstrøm dybest set en meget lille del af, hvad der foregår i kommunikation. Og hun har med de visuelle illustrationer i Dn neuroaffektive billedbog ønsket at understøtte formidling af viden om hjernen og dens udvikling.

I bogen beskrives de evolutionære perspektiver i hjernens udvikling, hjernes generelle modning gennem opvæksten, samt den tredelte hjernes basale funktioner i et udviklingspsykologisk perspektiv.

Dette er ikke nogen nem opgave at gøre simpelt, da viden om hjernen er kendt for at være kompliceret stof, og det er altid en udfordring at fortælle kompliceret stof på en enkel og forståelig måde.

Lykkes det så? Ja! Bogen er rigtig hyggelig, overskuelig, morsom og interessant.

Bogen er ikke for børn, men en fagbog, som vil appellere til mange fagpersoner, der interesserer sig for udviklingspsykologi og måske synes hjernen er svært stof.

Den er velopbyggget, præcis og nem at tilgå. Men tag ikke fejl af at stoffet er kompliceret og at forfatteren har helt hånd om sit stof.

Illustrationerne er pædagogiske og grundigt gennembearbejdede, og selvom de ikke får topkarakterer her for den kunstneriske udførsel, fungerer tekst og billeder godt sammen, og det er opløftende at de har humor.

Man morer sig ligefrem, og hvor tit er det lige, at det sker under indlæring af ‘hjerne-stof’.

Man kan således nemt følge med og modtage central viden, imens man føler sig både underholdt og beriget af forfatterens visdom.

Inspirerende bog. Folk kan ikke holde fingrene fra at bladre i den, har jeg bemærket. Og man får lyst til at læse den højt for sine voksne børn; ”Nu skal I høre, hvordan det er med hjernen”.

Gitte Sander