pema chödron

At vove springet

Pema Chödrön

Oversat af Jacob Leedgaard

78 sider

Klim

2014

Anmeldt på Bogvægten.dk af Gitte Sander

At vove springet er den tredje udgivelse på dansk af Pema Chödrön. Tidligere har Klim udgivet Når verden bryder sammen og Veje til frygtløshed af samme forfatter. Alle hendes bøger er virkelig læseværdige.

Forfatteren er en amerikansk buddhistisk nonne og læremester, som har skrevet en række buddhistiske vejledninger til vesterlændinge.

Hendes store popularitet indenfor mindfulnessverdenen kommer sig af et stor vid, men også af særdeles gode formidlingsevner, der vil appellere direkte til mange danskere, måske især kvinder.

I denne bog præsenterer læremesteren vejledninger især i forhold til shenpa, som er følelsen af at være ”bidt på en krog”, at være fanget og ikke kunne komme fri, for eksempel i forhold til en dårlig vane, som man er blevet afhængig af, eller en uønsket adfærd, som vi gerne ville fralægge os.

Bogen handler altså om, hvordan man kan arbejde med at blive fri for frygt og gamle vaner.

Det er forfatterens grundlæggende holdning, at vi bør arbejde med os selv og lære at acceptere os selv og yde os selv kærlig venlighed som et grundlag for at kunne møde omverdenen med samme accept og venlighed.

Hun argumenterer for, at vi ikke bør undgå mennesker eller situationer, der gør os utilpasse, men derimod åbne os op for sandheder som at vi alle er i samme båd og har nogenlunde de samme forudsætninger og tilgængelige følelser. Samt at vi gennem at lære os selv bedre at kende og se vores egne fejl og mangler, afmagt og utilstrækkelighed, direkte i øjnene.

Forfatteren har lange rækker af gode, klare og tydelige eksempler, som er meget inspirerende læsning. For eksempel fortæller hun om hvordan det kan blødgøre os og skabe varme og hjertelighed at gå igennem svære kriser i livet.

Hvordan vi umiddelbart gerne vil flygte fra ubehag, fordi det er så svært at være med de ubehagelige følelser, men at det er der, hvor vi tør se tingene klart, som de er, at vi kan finde ind til transformationen og tage skridt i vores måde at forholde os på og i vores adfærd, der skaber reel forandring.

Der er god inspiration at hente til situationer, hvor vi føler en usikkerhed eller ophidselse, inspiration til hvordan vi kan kultivere den indre kontakt med livets grundlæggende godhed og det fælles menneskelige og forbundne.

Måske skal man interessere sig en smule for mindfulness og/eller buddhisme for at finde bogen interessant. Jeg synes bogen er en endnu en perle fra hendes hånd, og kan kun anbefale at stifte bekendtskab med hende.

Gitte Sander