Årsager til skilsmisse
Af Gitte Sander d. 28. august 2014
aarsager til skilsmisse

Årsager til skilsmisse

Der er lavet en del undersøgelser om hvilke årsager, der er til at folk bliver skilt. Men man får jo forskellige svar, alt efter, hvordan man spørger, og de færreste generelle og ikke-personlige svar er derfor brugbare. De tre væsentligste årsager til skilsmisse er i min erfaringsverden:

Fastlåst eller dårlig kommunikation

Hvilket typisk kulminerer i eksempelvis skænderier eller kulde/afstand. Der opstår en manglende evne til at tale sammen om specifikke problemer.

Parret har et eller flere kernetema’er, hvor de ikke formår at komme til en forståelse af hinanden. Hvilket kan føre til, at de ikke kan leve sig ind i hinandens måde at se tingene på.

Frustrationerne hober sig op over tid og hvis en af parterne giver op – specielt hvis den partner giver op, som normalt plejer at ‘gå frem’ og tage initiativ til reperation af kontakten, så sejler grundlaget for parrelationen.

Selve årsagen til at tema’erne gentager sig i en uendelighed er ubevidst for partnerne, og derfor fører det til skilsmisse. Fordi d kan ikke se sig ud af at ændre på kommunikationsmønstrene.

Muren

At den ene eller begge partnere sætter en mur op for den anden er helt klart den værste deal-breaker.

– Hvis du ikke længere lader din partner komme ind i din verden og ikke deler dit inderste med ham/hende, vil relationen på sigt dø.

Herunder hører også flugtveje som fx utroskab, som minimum tegner 50% af emner der søges parterapi omkring. Den, der er forelsket i en anden, sætter ofte en mur op overfor partneren og planter sin interesse og energi ‘ude af forholdet’.

Manglende pleje af forholdet

Herunder hører par, der har fået flere børn i rap, par der har handicappede børn, syge forældre, dødsfald i familien, stort pres på arbejde og uddannelse, er udstationerede eller arbejder langt væk hjemmefra osv.

Det er altså par, der oplever at andre livsomstændigheder, relationer og/eller arbejdet fylder så meget, at de ikke i årevis har sat tid af til forholdet og hinanden.

Omstændighederne betyder at forholdet efterhånden tørrer ud, fordi noget andet har fået al opmærksomhed.

Man har taget hinanden for givet for længe.

Afgørende for om parforholdet igen kan komme op og stå er villigheden til at gøre det arbejde, der skal til, for at mødes igen.

Kan/vil parret ikke det, vil en af parterne på et tidspunkt føle, at der er så lidt tilbage, at det vil synes oplagt at søge nye græsgange for at få opfyldt behovet for nærhed og intimitet.

 

Læs et andet blogindlæg om skilsmisse:

Skilsmisse rådgivning

Læs også følgende skilsmisse-relaterede interviews med mig om skilsmisse:

Færre bliver skilt: Skilsmissebørnene kæmper for deres eget ægteskab
TV 2, 18, marts 2016

Fire gode råd til at komme videre efter et break-up
DR.dk, 11.nov. 2015

Begæret kan blive kvalt af trygheden
Politiken, 28.dec. 2014