Tlf. 5132 1049mail@gittesander.dk
Årsager til skilsmisse

Årsager til skilsmisse

Der er lavet en del undersøgelser om hvilke årsager, der er til at folk bliver skilt, men man får jo forskellige svar, alt efter, hvordan man spørger, og de færreste er derfor brugbare. De tre væsentligste årsager til skilsmisse er i min erfaringsverden:

Fastlåst eller dårlig kommunikation

Eksempelvis skænderier eller kulde/afstand. Manglende evne til at tale sammen om specifikke problemer – at parret har et eller flere kernetema’er, hvor de ikke formår at komme til en forståelse af hinanden, som kan føre til at de kan leve sig ind i hinandens måde at se tingene på. Frustrationerne hober sig op over tid og hvis en af parterne giver op – specielt hvis den partner giver op, som normalt plejer at ‘gå frem’ og tage initiativ til reperation, så sejler grundlaget for parrelationen.

Muren

At den ene eller begge partnere sætter en mur op for den anden. – Hvis du ikke længere lader din partner komme ind i din verden og ikke deler med ham/hende, vil relationen på sigt dø. Herunder hører også flugtveje som fx utroskab, som minimum tegner 50% af emner der søges parterapi omkring. Den, der er forelsket i en anden, sætter ofte en mur op overfor partneren og planter sin interesse og energi ‘ude af forholdet’

Manglende pleje af forholdet

Herunder hører par, der har fået flere børn i rap, har handicappede børn, syge forældre, dødsfald i familien, stort pres på arbejde og uddannelse, er udstationerede eller arbejder langt væk hjemmefra osv. Det er altså par, der oplever at andre relationer og/eller arbejdet fylder så meget, at de ikke i årevis har sat tid af til forholdet og hinanden, og hvor forholdet efterhånden tørrer ud, fordi noget andet har fået al opmærksomhed. Man har taget hinanden for givet for længe, og afgørende for om parforholdet igen kan komme op og stå er villigheden til at gøre det arbejde, der skal til, for at mødes igen. Kan/vil parret ikke det, vil en af parterne på et tidspunkt føle, at der er så lidt tilbage, at det vil synes oplagt at søge nye græsgange for at få opfyldt behovet for nærhed og intimitet.

Forskning og statistik
http://infolink2003.elbo.dk/PsyNyt/Dokumenter/doc/15499.pdf
http://www.dst.dk/pukora/epub/upload/9702/vielser.pdf

Gitte Sander

Leave a comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *