Lider dit parforhold af stress?

Stress i parforholdet er desværre noget, mange kender til.

Mange lider af stress i dag, men i hvor høj grad stress har rod i relationer – herunder parforhold – er en undervurderet faktor. 

Hvad udløser dine stress-symptomer?

Der ligger selvfølgelig et udredningsarbejde i at afdække hvor ens stress-symptomer stammer fra. Fordi stress-symptomer kan skyldes rigtig mange ting, og kan sagtens for eksempel være arbejdsrelateret.

Men man bør også interessere sig for, hvordan klimaet har det i de små hjem.

Fordi nogle gange er det ikke arbejdsmiljøet, men derimod miljøet i parforholdet den er gal med, når folk får stress-symptomer.

Fatale konsekvenser

Når stress i parforhold undervurderes, sker der det, at behandlingsmulighederne fejlvurderes. 

Det kan være at man for eksempel individualiserer problemet og tilbyder individerne behandling. I den terminologi skal folk selv gøre noget for at blive mindre stressede. Så passer det hele bedre ind i vores allerede eksisterende henvisningssystemer, sygesystemer og tilskudsmuligheder.

Det kan også være at man “bare” taler om hvor travlt man har eller tror, at stress er nok den der følelse af at have alt for mange arbejdsopgaver. Og ikke skelner imellem ‘stress i folkemunde’ og alvorlige stress-symptomer.

Hvis man ikke foretager en vurdering af hvor stressen stammer fra, får man ikke løst problemet.

Hvis stressen stammer fra relationer, behandles den bedst i relationer og via relationelt tænkende behandlingsmuligheder

Relationer er en bærende kraft for mennesker

Relationernes bærende kraft er undervurderet, på trods af at de fleste af os godt instinktivt ved, hvor meget vores relationer betyder for hvordan vi har det. 

Det gælder både hvad angår relationer til de nærmeste, i parforholdet og familien. Men også relationer med venner, ledere og kolleger. Selv relationer med et fjernere netværk som fx behandlere og myndighedspersoner kan for nogle have en stor betydning i et menneskes liv og forårsage betydelig stress. 

Det er en fejl, hvis vi blot behandler efter hvad der passer ind i fx politiske vurderinger og beslutninger eller hvad sagsbehandlere synes eller kommuner tror er billigst. 

Vi bør gøre det, der virker. På den bæredygtige, langsigtede linie.
Herunder hjælpe parrelationerne på gled, som er den bærende kraft i enhver familie. 

Gitte Sander, Psykoterapeut og parterapeut

Læs mere om emnet i artiklen "Stress i parforholdet" af Gitte Sander

Artiklen har været bragt i Tidsskrift for Psykoterapi i 2011. Den åbner i et nyt vindue.

Slides om "Stress i parforholdet"

Disse slides er fra et foredrag i 2010. Præsentationen åbner i et nyt vindue.

2 Kommentarer

  1. Thomas Wibling

    Hej Gitte

    Jeg er helt enig i din betragtning af at stress ikke altid kan individualiseres og behandles individuelt. Det giver ikke samme positive healing når stressfaktorer stammer fra relationer der betyder meget for os, som f.eks. parforholdet/ægteskabet.

    Når parforholdet/ægteskabet eller dele af det er årsagen til stress, er det bedre og sundere at behandle stressen via parterapi, hvor begge parter deltager. Det vil være langt mere healende for den stressede og for parforholdet. Det vil samtidig forebygge fremtidig stress i forholdet.

    Jeg har læst din bog “Grib kærligheden”, som er rigtig god, let læst og omsættelig til brug i hverdagen. Så tak for en inspirerende bog :-).

    Dbh. Thomas

  2. Gitte Sander

    Hej Thomas,

    Mange tak for din kommentar og din positive feed back til min bog.

    Der er flere undersøgelser, både danske og udenlandske, der viser at særligt mænd er sårbare overfor stress i deres parforhold. Læs fx denne: https://netdoktor.dk/sex_samliv/fakta/problemer-i-parforholdet-stresser-maend.htm
    Mit indtryk er nu, at det er mange kvinder også.

    Gode relationer er iøvrigt simpelthen beskyttende overfor stress, fordi vi regulerer hinandens nervesystemer. Ro på hjemmefronten forebygger stress-relaterede lidelser.

    Vh.
    Gitte

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.